Parteneri

BUCURESTI
zona MOSILOR
(rond Izvorul Rece)
Doctor medic veterinar
NICOLA CALIN
0735 778919 / 021 3672216

BUCURESTI
zona PTA. VICTORIE
(1 Mai / Turda)
Doctor medic veterinar
SILVIA JOITA - AlegriaVet
0722 609634
www.veterinar-bucuresti.ro

DOMNESTI
Sos. Bucuresti-Domnesti
Doctor medic veterinar
LIANA VASIAN - KoniVet
0723 261661 / 021 3673617
www.konivet.ro

Standard ciobanesc german

23.12.2010/RO
FCI-Standard N°166

CIOBANESC GERMAN
(Deutscher Schäferhund – German shepherd)

ORIGINE: Germania.

UTILIZARE: Caine de lucru, ciobanesc si de serviciu polivalent.

CLASIFICARE FCI: Grupa 1: Caini ciobanesti si pentru condus turme de bovine (exeptand Chiens de Bouvier Suisses). Sectiunea 1: Caini ciobanesti cu probe de lucru obligatorii.

Scurt istoric:

Dupa infiitarea oficiala a clubului de Ciobanesc German din Germania (SV), cu sediul in Augsburg, membru al asociatiatiei chinologice germane (VDH), club care semneaza drept club fondator al acestei rase si este responsabil pentru standardul de rasa al Ciobanescului German. Standard ce a fost emis in prima adunare a membrilor din Frankfurt am Main pe data de 20 septembrie 1899, conform propunerilor lui A. Meyer si Max von Stephanitz, alaturi de completarile celei de a 6-a Adunari Generale a membrilor (A.G.) din 28 iulie 1901, celei de-a 23-a A.G. din Köln pe Rhein din 17 septembrie 1909, conform hotararii sedintei comitetului de conducere al clubului din Wiesbaden din 5 septembrie 1930 si a hotararii sedintei comitetului de crestere si a sedintei comitetului de conducere din 25 martie 1961 in cadrul Uniunii Mondiale a Asociatiilor de Ciobanesc German (WUSV), prelucrat si hotarat in cadrul sesiunii din 30 august 1976, prelucrat si catalogat cu hotarare de imputernicire prin decizia comitetului de conducere din 23/24 martie 1991, modificat prin hotararea A.G. din 25.mai 1997 si 31.mai/01.iunie 2008.

Ciobanescul German, a carui crestere si selectie planificata a inceput in 1899 dupa fondarea clubului (SV), a rezultat din septelul de caini ciobanesti din centrul si sudul Germaniei, cu scopul final de a crea un caine utilitar cu randament inalt. Pentru atingerea acestui tel s-a stabilit standardul de rasa al Ciobanescului German, care se refera atat la conformatia anatomica, cat si la calitatile psihice si caracter.

Aspect general
Ciobanescul German este de statura mijlocie, usor alungit, puternic si bine muscularizat, cu osatura uscata si pe ansamblu cu o constitutie ferma.

Dimensiuni si raporturi importante
Inaltimea la greaban este, de 60 cm pana la 65 cm la masculi si de 55 cm pana la 60 cm la femele. Lungimea trunchiului depaseste inaltimea la greaban cu cca. 10 – 17 %.

Caracter
Ciobanescul German trebuie sa fie echilibrat, stabil nervos, sigur pe sine, complet natural – fara inhibitii (in afara situatiilor excitante) si bland, in plus trebuie sa fie atent si docil. El trebuie sa posede comportament instinctual corect, sa reziste la presiune psihica si sa posede incredere in sine pentru a putea fi adecvat drept caine de insotire, paza, aparare, serviciu si de stana.

Capul
Capul are forma de pana (triunghiular) , corespunzator marimii corpului ( lungimea aprox. 40% din inaltimea la greaban ), fara a fi greoi sau supra alungit, ca aparitie uscat, intre urechi potrivit de lat. Fruntea este, vazuta din lateral si din fata, numai putin bombata si este fara sau cu o putin accentuata circumvolutiune mediana.
Raportul dintre partea superioara a capului si bot este de 50% la 50%. Latimea partii superioare a capului corespunde aproximativ lungimii acesteia. Partea superioara a capului (vazuta de sus) duce de la urechi pana la trufa, ingustandu-se uniform, cu un stop inclinat, nu foarte marcat, care face legatura catre bot. Maxilarul superior si inferior au o conformatie puternica.
Septul este drept, o concavitate sau convexitate a acestuia sunt de nedorit. Buzele sunt intinse, inchizandu-se bine si de culoare inchisa.
Nasul (trufa) trebuie sa fie negru.
Dantura trebuie sa fie puternica, sanatoasa si completa (42 dinti conform formulei dentare).
Ciobanescul German are o muscatura in foarfeca, aceasta insemnand ca incisivii trebuie sa se petreaca sub forma de foarfeca (incisivii superiori trec peste incisivii inferiori forfecandu-se). Muscatura cleste, prognatismul superior sau inferior sunt defectuoase. La fel se considera si spatiile interdentare mari. Defectuoasa este de asemenea o arcada dentara a incisivilor dreapta.
Oasele maxilarului trebuie sa fie paterni dezvoltate, astfel incat dintii sa fie implantati adanc in maxilar.
Ochii sunt mijlocii, migdalati, putin oblici si ne proeminenti. Culoarea ochilor trebuie sa fie cat mai inchisa. Ochii deschisi la culoare, intepatori, sunt de nedorit, deoarece schimba expresia cainelui.
Urechile
Ciobanescul German are urechi erecte de marime mijlocie, purtate paralel (nu deviate lateral). Ele sunt ascutite si cu pavilioanele orientate spre inainte.
Urechile semi erecte sau cazute sunt defectuoase. Urechile purtate pe spate in timpul miscarii respectiv in stare de repaus nu sunt considerate defectuoase.

Gatul trebuie sa fie puternic, bine muscularizat si fara salba. Unghiul cu trunchiul (orizontala) este de cca. 45%.

Corpul
Linia superioara decurge incepand de la baza gatului peste greabanul inalt si lung, peste spatele drept, pana la crupa usor lasata, fara o intrerupere vizibila.
Spatele este de lungime moderata, ferm, puternic si bine muscularizat. Regiunea lombara este lata, scurta, puternic dezvoltata si bine muscularizata. Crupa trebuie sa fie lunga si usor lasata (cca. 230 fata de orizontala) si sa treaca, fara o intrerupere a liniei superioare, spre baza cozii.
Pieptul trebuie sa fie moderat de lat. Partea inferioara a pieptului este pe cat posibil de lunga si de dezvoltata. Adancimea pieptului trebuie sa fie de cca. 45% pana la 48% din inaltimea pana la greaban.
Coastele trebuie sa aiba o curbura moderata. Toracele cu coaste prea curbate (sub forma de butoi) este la fel de defectuos ca si toracele cu coaste plate.
Coada ajunge cel putin pana la jaret, dar nu este mai lunga decat jumatatea acestuia. La partea inferioara ea are par mai lung si este purtata curbata lin. In stare de agitatie si de miscare ea este purtata mai sus, dar fara sa depaseasca orizontala. Operatiile estetice pentru corectare sunt interzise.

Membrele

Trenul anterior:
Membrele anterioare sunt drepte , privite din orice directie, si privite din fata perfect paralele.
Omoplatul si bratul sunt de aceeasi lungime si prinse de trunchi prin intermediul unei musculaturi puternice. Unghiul dintre omoplat si brat este in cazul ideal de 900, de regula pana la 1100.
Coatele nu au voie sa aiba devieri in exterior sau interior, nici in pozitie statica, nici in miscare.
Antebratele sunt, privite din toate directiile, drepte si perfect paralele unul fata de celalalt, uscate si foarte bine muscularizate.
Chisita are o lungime de cca. 1/3 din antebrat si formeaza cu acesta un unghi de cca. 200- 220. Atat o chisita prea inclinata (mai mult de 220), cat si una prea putin inclinata (mai putin de 200) afecteaza capacitatea de utilizare, in special rezistenta.
Labele sunt rotunjite, bine inchise si curbate. Talpile sunt tari, dar nu sfaramicioase. Ghiarele sunt puternice si de culoare inchisa

Trenul posterior:
Membrele posterioare
Pozitia membrelor posterioare este usor inapoiata, acestea fiind, vazute din spate, paralele unul fata de celalalt. Femurul si tibia sunt de lungimi aproximativ egale si formeaza un unghi de cca. 120°. Pulpele sunt puternice si bine muscularizate.
Calcaiele (articulatiile tibio-tarsiene) sunt puternice si stabile, jaretul este perpendicular sub calcai.
Labele sunt inchise, usor bombate, pernutele tari si de culoare inchisa, ghiarele puternice, bombate si de asemenea de culoare inchisa.

Miscarea
Ciobanescul German este un trapas. Membrele trebuie sa fie astfel proportionate, unul fata de celalalt, ca lungime si angulatie, astfel incat sa poata duce membrele posterioare pana sub trunchi, iar membrele anterioare la fel de mult in fata, fara o modificare esentiala a liniei spatelui.
Orice inclinatie spre supra angulare a membrelor posterioare, diminueaza stabilitatea si rezistenta si prin aceasta si posibilitatea de utilizare. In cazul unor angulatii si proportii corecte, rezulta o miscare fluida si apropiata de sol, care lasa impresia unei inaintari fara efort.
La un mers regulat, linistit, cu capul inclinat spre inainte si coada usor ridicata, se formeaza o linie usor curbata, neintrerupta, care duce de la varful urechilor, peste ceafa si spate pana la varful cozii.

Pielea este neaderenta (libera), fara a forma insa cute.

Blana:

Parul:
Ciobanescul german este crescut si selectionat avand urmatoarele varietati de par: parul aspru si parul lung si aspru – ambele varietati avand subpar.

Parul aspru:
Parul de acoperire trebuie sa fie des, drept, aspru si lipit de corp.
Pe cap, inclusiv in interiorul urechilor, pe partea anterioara a membrelor, pe labe si degete parul este scurt. Pe gat parul este ceva mai lung si mai des.
Pe partea posterioara a membrelor parul se alungeste pana la chisita, respectiv jaret. Pe partea posterioara a pulpelor parul formeaza pantaloni moderati.

Parul lung si aspru:
Parul de acoperire trebuie sa fie lung, moale si nu este lipit de corp. Parul formeaza fanioane la urechi si membre, pantaloni stufosi si coada stufoasa cu formarea unui fanion la partea inferioara.
Pe cap, inclusiv in interiorul urechilor, pe partea anterioara a membrelor, pe labe si degete parul este scurt. Pe gat parul este ceva mai lung si mai des, formand o coama.
Pe partea posterioara a membrelor parul se alungeste pana la chisita, respectiv jaret. Pe partea posterioara a pulpelor parul formeaza pantaloni evidentiati.

Culorile
a) Negru cu pete roscat – maronii, maro, galbene pana la gri deschis.
b) Negru uni, gri cu degradeuri inchise, sa si masca neagra.
Pete albe de dimensiuni mici, putin vizibile pe piept, ca si pe partile interioare deschise sunt admise dar nu sunt de dorit.
Indiferent de culoarea parului, trufa trebuie sa fie neagra.
Lipsa mastii, ochi deschisi pana la intepatori, ca si pete deschise sau albicioase pe piept si partile interioare, ghiare deschise si varful cozii roscat sunt considerate defecte de pigmentatie.
Subparul prezinta o usoara nuanta de gri.
Culoarea alba nu este admisa.

Marime / greutate
Masculi : Inaltimea la greaban – 60 cm pana la 65 cm
Greutate 30 kg pana la 40 kg
Femele : Inaltimea la greaban – 55 pana la 60 cm
Greutate 22 pana la 32 kg

Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale, evidente si complet coborate in scrot.

Defecte
Orice deviere de la punctele sus mentionate trebuie considerata ca defect, al carui depunctare este in raport direct cu gradul de deviere.

Defecte grave

Devieri de la caracteristicilor de rasa sus mentionate, care influenteaza capacitatea de utilizare a cainelui.
Defecte ale urechilor : urechi prinse lateral prea jos, urechi semierecte, urechi convergente, urechi moi.
Defecte puternice de pigmentatie.
Constitutie generala slaba.

Defecte ale danturii : toate devierile de la muscatura in foarfeca si de la formula dentara corecta, atat timp cat nu este vorba de defecte de excludere (vezi cele ce urmeaza).

Defecte de excludere

a) Fire slaba, agresivitate, labilitate nervoasa.
b) Caini cu displazie grava dovedita.
c) Monorhidie si criptorhidie, precum si masculi cu testicule evident inegale, respective atrofiate.
d) Caini cu defecte desfigurante ale urechilor si cozii.
e) Caini cu malformatii.
f) Caini cu defecte dentare prin lipsa a: un premolar 3 si un alt dinte, sau un canin , sau
un canin sau
un premolar 4 sau
un molar 1, respectiv un molar 2, sau
in total 3 dinti sau mai multi.
g) Caini cu defecte la maxilar : prognatism superior de 2mm sau mai mult,
prognatism inferior;
muscatura in cleste pe intreg spatiul incisivilor.
h) Caini care depasesc limitele standardului in sus sau in jos cu mai mult de 1 cm.
i) Albinism.
j) Culoarea alba a parului, chiar si in cazul ochilor si a ghiarelor de culoare inchisa.
k) Lipsa sub-parului, inclusiv la exemplarele cu par lung
l) Par sarmos lung fara subpar.

Traducere: ing. Bogdan Nitescu

zonele corporale

Nr.

germana

romana

engleza

1 Kopf Cap Head
2 Widerrist Greaban Withers
3 Genick Ceafa Neck
4 Rucken Spate Back
5 Lende Sale Loin
6 Kruppe Crupa Croup
7 Keulen Pulpe Thigh
8 Sprunggelenke Jaret Hock
9 Hinterhandwinkelung Angulatie posterioara Angel
10 Pfote Laba Paw
11 Vordermittelfuß Chisita Pastern
12 Oberarm Brat Upper arm
13 Schulter Omoplat (umar) Schoulder
14 Ellebogen Cot Ellbow
15 Hals Gat Throat
16 Unterkiefer Maxilarul inferior Lowe jaw
17 Oberkiefer Maxilarul superior Upper jaw
 

Anatomie Ciobanesc German


schelet vectorial ro